Jak mít nohy v bavlnce i bez bavlny?

Měnící se počasí v horách nám výběr oblečení moc neulehčuje. Během zvýšené fyzické aktivity se více potíme a potřebujeme ponožky a oblečení, které nám rychle odvedou vlhkost od těla, rychle uschnou  a zároveň naše nohy udrží v teple. Ať už zvolíte syntetiku nebo vlnu, rozhodně neuděláte chybu. Kdy ale jít do přírodního materiálu a kdy raději sáhnout po materiálu umělém nebo jejich kombinaci? Pojďte s námi nahlédnout do tajemství jednotlivých materiálů a seznamte se s jejich plusy i mínusy ještě předtím, než je okusíte na vlastní kůži.

Přírodní vlákna

Bavlna

Bavlna je nejznámější a nejpoužívanější vlákno. Kvůli své přirozené nasákavosti je však pro sportovní oblečení poměrně nevhodná a své uplatnění najde spíše v oděvech pro každodenní nošení a při činnostech, kdy se moc nezpotíme. Bavlna po navlhnutí studí na kůži, lepí se a velmi dlouho schne. 

Vlna 

Je přírodním vláknem s vynikajícími termoregulační vlastnosti - v létě chladí a v zimě hřeje. Její příze je velmi tenká a jemná. Vlna dobře saje pot a vlhkost, kterou pak následně přeměňuje na teplo. Jako jediná ze všech uvedených materiálů po navlhnutí hřeje. Je přirozeně antibakteriální a méně zapáchá. Velmi rychle schne, což oceníte zejména v době, kdy se setkáte s deštěm, kaluží, sněhem nebo řekou. Do našich ponožek používáme vlnu v kombinaci s umělými funkčními vlákny, které pomáhají odvádět vlhkost od těla. Výsledné spojení pak dělá takřka dokonalou ponožku do jakýchkoliv podmínek. Negativní vlastností vlny je její vyšší cena.

“Vlna přece kouše!”

Síla vlákna a jeho následné zpracování hraje v konečném výsledku naprosto významnou roli. Při výběru vlněného oděvu mějte vždy na paměti, kolika mikrometry dané vlákno disponuje.

15-18 mikrometrů

Nejjemnější merino vlna, kterou chovatelské farmy v současné chvíli produkují. S touto tloušťkou vlákna se setkáte zejména v nejjemnějším prádle (např. spodním prádle) a v našich ponožkách.

19 - 20 mikrometrů

Zpravidla je to vlna, která není tak jemná, ale díky kvalitnímu mechanickému zpracování a případné chemické příměsi může žádoucích kvalit dosáhnout. 

23 a více mikrometrů

Ta "kousavá" vlna, která bývá na dotek hrubá a nepříjemná. Nosit ji na kůži rozhodně nechcete!

Vlna versus merino vlna 

Merino ovce je významné a oblíbené plemeno ovcí domácích. Původem je ze Severní Afriky, odkud bylo ve středověku vyvezeno do Španělska. Moderní ovce Merino byly domestikovány v Austrálii a na Novém Zélandu, které v současné době  (společně s Čínou) patří mezi největší producenty merino vlny. Vlákno je přirozeně jemnější a nemusí tak podléhat významnějšímu mechanickému zpracovávání. Vlastnosti vlny a merino vlny jsou ale ve výsledku velmi podobné.

O vlně jsme napsali samostatný článek “Kde se bééére merino?".

Umělá vlákna

Polyamid 

Umělé vlákno, které vyniká svým rychlým schnutím  odolností proti mechanickému poškození. Při nevhodném praní nebo při zhoršených podmínkách se může stát, že polyamidy můžou pouštět barvu. 

Polypropylen

Lehký a vzdušný materiál s vynikající stálobarevností. Mezi jeho nejcennější vlastnosti patří pevnost a pružnost. Sám o sobě ale bývá kluzký a ne každému může být příjemný. Toto negativum se někdy řeší takzvaným „bavlnářským zpracováním“ vlákna, kdy  výsledek  omakově i vzhledově připomíná bavlnu s funkčními  vlastnostmi polypropylenu. 

Polyester

V současné době je velmi rozšířeným materiálem pro výrobu sportovního oblečení. V dnešní  designové době patří mezi jeden z nejpopulárnějších materiálů, protože je vhodný i k potisku. Velmi dobře drží tvar, je pevný, více nasákavý (než polypropylen) a pomaleji schne. Můžeme se setkat s opravdu rozmanitou škálou různých druhů, ale bohužel i kvalit polyesteru.

Elastická vlákna (elastany) 

Velmi často je nalezneme jako součást sportovních oděvů kvůli lepšímu posazení a elasticitě. Pro snadnější zpracování bývají často ovinuty jiným typem vlákna, většinou polyesterem nebo polyamidem. 

Všechna umělá vlákna jsou  tzv. bakteriostatická, což znamená, že nepodporují množení bakterií, ani se je nesnaží v sobě udržet. Všechna tato vlákna však mohou být ošetřeny antibakteriální úpravou.

Závěr

Při výběru ponožek je dobré vědět do jakých bot, na jakou aktivitu a v jakém počasí chceme ponožku používat. Za nás je skvělá kombinace přírodních a umělých materiálů, kdy přírodní materiály (např. vlna) zajistí pokožce dostatečný komfort a sucho a umělé materiály zase pomohou odvádět nahromaděnou vlhkost pryč od těla a podpoří tak i rychlejší schnutí ponožky. Cítíme se dobře, když jsme v suchu a můžeme se na své ponožky kdykoliv spolehnout. Samotné pocení je naprosto přirozený proces těla, a proto se s ním nesnažíme bojovat. Místo toho volíme do našich ponožek vhodné funkční materiály, které pomáhají zůstat v suchu a v pohodě během jakékoliv situace.

Kdybyste potřebovali pomoct s výběrem, ozvěte se a my vám poradíme!

 

Výše uvedený článek byl sepsán k datu 01. 10. 2023 a informace vycházejí z aktuálních poznatků uvedených k tomuto dni.